Lipsa pofta de mancare ➡️ Explicatii, cauze, solutii

Sînt persoane care cu deosebire în anotimpul rece se pling de anorexie (lipsa poftei de mancare). În afara unor cazuri cind fenomenul însoțește afecțiuni ce evoluează cu acest simptom (anemii, tuberculoză, ciroză hepatică), cel mai adesea nu se constată o suferință deosebită. 

Lipsa pofta de mancare - statistici

Statisticile au stabilit că de lipsa poftei de mincare suferă frecvent femeile, și în special cele din mediul rural. Cauza principală este monotonia alimentației sau existența unei ptoze viscerale (deplasarea stomacului, a colecistului, a intestinelor). Ptozele viscerale netratate duc la atonii ale tubului digestiv, la hipotonii ale veziculei biliare, la digestii dificile și prelungite, însoţite de dureri difuze abdominale.  

Presupunind că un aliment sau altul declanșează asemenea stări, există tendința renunțării treptate la unele mancăruri, fapt ce duce la scăderea continuă în greutate, la instalarea unei stări de oboseală, la intensificarea durerilor și bineinteles la pierderea, lipsa poftei de mancare.  

Picaturile pentru pofta de mancare nu sunt o solutie

Remediul nu constă în picăturile pentru poftă de mancare, ce sint solicitate insistent drept medicament, și nici în miracolul unor vitamine, ci simplu: în combaterea cauzelor care au dus la anorexie (lipsa pofta de mancare). Un orar riguros al meselor reduse ca volum (supele și ciorbele vor fi consistente şi în cantități mici), dar repetate, hrănitoare, cu aport caloric mare, se recomandă în primul rind. După mesele principale repausul la pat de 30-40 minute va fi obligatoriu. Cu precizarea că numai mincarea consumată fracționat, consistentă și variată va readuce pofta de mincare, bolnavul trebuie să-și impună acest regim cel puțin o săptămină și să renunțe la medicamente. Picăturile amare irită stomacul, dar nu-l pot face să secrete mai mult suc gastric cind îi lipsește substratul proteic. La fel, vitaminele singure nu put rezolva problema anorexiei în lipsu proteinelor. Așadar, dictonul "pofta vine mancand" îşi găsește verificarea concretă și are o temeinică bază fiziologică.

Intrebari

Care sunt cauze ale lipsei poftei de mancare?

Cauzele sunt multiple, plecand de la monotonia alimentatiei, pana la ptozele viscerale (deplasarea stomacului, a colecistului, a intestinelor).

Este bine sa iau picaturi pentru lipsa poftei de mancare?

Picaturile pentru lipsa poftei de mancare nu sunt prima solutie la care trebuie sa apelam. In primul rand, trebuie sa respectam un orar riguros al orelor de masa si alte aspecte. Raspunsul, mai pe larg, in articol.